University of Lausanne BiBIL
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Notice details
Bibil Identifier bibil:217213
Publication Type Journal article
Title (French, Long) La »nourriture de Dieu« (לחם אלהים) dans le Code de Sainteté
Author Kim, Sun-Jong
Journal Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft (Volume: 123, Issue: 3)
Year (Publication) 2011
Year (Original (1st Edition)) 2011
Year (Copyright) 2011
Year (Reference) 2011
Language French
Pages 424-430 Pages
Genre Original
Abstract The expression »food of God« is an anthropomorphic metaphor for the nature of God. This expression does not mean simply the sacrifices offered to God, but it underlines the importance of food in real life. The act of eating consolidates the solidarity between God and his creatures and between human beings themselves. The Holiness Code imparts a quality of holiness to the food that is shared by God and his creatures.

L'expression »nourriture de Dieu« exprime le mode d'existence de Dieu. Cette expression ne renvoie pas seulement aux sacrifices offerts à Dieu, mais elle souligne l'importance de la nourriture dans la vie réelle. L'acte de manger consolide la solidarité entre Dieu et ses créatures et entre les hommes eux-mêmes. Le Code de Sainteté confère une qualité de sainteté à la nourriture qui est partagée par Dieu et ses créatures.

Der Ausdruck »Speise Gottes« ist eine anthropomorphe Metapher für die Existenz Gottes. Dieser Ausdruck verweist nicht nur auf die Gott dargebrachten Opfer, sondern bekräftigt die Bedeutung der Nahrung im wirklichen Leben. Der Akt des Essens stiftet die Gemeinschaft zwischen Gott und seinen Geschöpfen und zwischen den Menschen untereinander. Das Heiligkeitgesetz vermittelt der Nahrung eine Heiligkeit, an der Gott und seine Geschöpfe gemeinsam Anteil haben.
DOI 10.1515/ZAW.2011.028
Pericopes Leviticus 21-22
Terms לֶחֶם לחם
Last modification 2017-10-27